Hverdagstips for hesten

Nyttige hverdagstips for en rettere og mer bevegelig hest! 

I tillegg til de tingene jeg har skrevet om på tidligere innlegg, som kan være nyttig å tenke over, vil jeg komme med et annet enkelt hverdagstips: gulrotøvelser. Dette kan være bra for å jobbe med bevegelsesutslag og kjernemuskulatur, og har ved studier vist seg å kunne ha positive effekter. Her ser man bl.a. at de stabiliserende små musklene i nakke og brystrygg ble større og mer sidelike etter enkle øvelser 5 dager i uken i 3 måneder. (1)  Dette studiet er riktignok foretatt på veldig få hester og mangler en “kontroll-gruppe”, som øker kvaliteten ved vitenskapelige studier, men det gir allikevel en indikasjon på en positiv effekt.

Slik kan du gjøre: Pass på at du og hesten er trygg. Det er trygt at den har grime på, unngå glatt underlag, ikke stå slik at du kan bli sparket, ha alltid en “rømningsvei” og pass fingrene 😉 Det kan være lurt å ha hesten mot en vegg/et hjørne til den har forstått oppgaven. Dekken kan hindre bevegelsen til hesten. Prøv å be hesten bøye nakken 3 ganger først fremover: mot brystet, mellom knærne, mellom kodene. Deretter til sidene: mot gjordleiet, flanken, bakhase/kode. Prøv å følg med på at den ikke får skjev panneakse. Strekket kan holdes i 5-15 sek, begynn alltid med de enkleste øvelsene og kort tid, og la hesten få en pause mellom hver øvelse. Utvid etter hvert som hesten blir flinkere. (Se denne linken (2).)

På generell basis så skal stretching ikke overdrives, særlig ikke det vi kaller passiv stretching (der du strekker hesten din). Dynamisk/aktiv stretching slik som disse øvelsene hvor hesten strekker selv er skånsomt. Hesten skal ikke tvinges inn noen stilling, og ikke vise ubehag underveis. Har hesten din nevrologiske skader eller alvorlige muskel-skjelettskader i området, bør du være varsom med nye øvelser uten å ha rådført deg med dyrlegen som har behandlet dette. På generell basis – spør om råd om du er usikker på om det passer for din hest 🙂

1:  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2042-3306.2010.00322.x 

2: https://equimed.com/health-centers/fitness-and-conditioning/articles/dynamic-mobilization-exercises-for-horses