Tips til hverdagslige ting å tenke på i forhold til “skjev” hest og/eller rytter

Som nevnt i tidligere innlegg, er «skjev» hest en alminnelig årsak til henvendelse hos dyrekiropraktoren. Man skal være oppmerksom på at som oss mennesker, har hesten også en side som fra naturen er sterkere/svakere. Dette trenger ikke å være et problem som krever behandling, men for å få en sportshest som kan prestere bra er det  viktig å jobbe med å forbedre hestens retthet. Om man selv er veldig asymmetrisk i bevegelseutslag og styrke, vil det også kunne gjøre det vanskeligere å gi sidelik påvirkning på hesten under trening.

Ved siden av den treningen du gjør med hesten, vil jeg be deg tenke over noen ting i håndteringen av hesten i hverdagen som kanskje kan ha betydning:

-leier du alltid hesten på samme side?

-hvilken vei snur du hesten ved leiing generelt, og spesielt ved snuing inn i boks/på stallgangen?

-fra hvilken side legger du på sal/sele?

-fra hvilken side stiger du opp i salen?

Jeg vil anbefale deg å gjøre det til en vane å gjøre disse tingene like mye fra hver side slik at ikke den hverdagslige håndteringen er med på å forsterke en eventuell “skjevhet”.  

«Skjev» rytter/kusk?

Tenk gjennom de tingene du selv gjør, som kanskje kan ha betydning i forhold til om du forsterker din egen skjevhet, for eksempel:

-møkker du alltid “samme vei”?

-med hvilken hånd bærer du vannbøtter og høy, sal og sele?

-fra hvilken side legger du på sele/sal

-fra hvilken side stiger du opp på hesten?

Her har jeg bare nevnt noen få enkle ting i stallen, men tenker du gjennom hverdagen din generelt, så kommer du kanskje på flere ting….?

God trening! 🙂