Trening av hesten lang og dyp

Det har i lang tid vært anbefalt å jobbe hesten lang og dyp som en oppvarming før en treningsøkt, for å løsgjøre muskulaturen og få hesten avslappet. God forskning nærmere på dette har det vært litt lite av. I 2017 ble det publisert resultater fra et norsk studie som undersøkte effekten av ridning «lang og dyp». De undersøkte om det kunne ha påvirkning på mental tilstand, kvalitet i gange, og smertesensitivitet.

I studiet ble det tatt med12 hester av forskjellig rase, alle med noen ting som lite muskulert her eller der, og viste tegn til stivhet i rygg og bakpart. Ingen direkte halte. Alle hestene ble så satt i samme treningsregime i en måned, som inkluderte følgende:

-3 g i uka med lang/dyp ridning.

-en dag til fri bevegelse i ridehuset

-en dag med leietur på ca 30 min

-to fridager.

Hestene hadde ellers likt foringsregime og samme måte å være stallet opp på, og de gikk ute i paddock 11 timer daglig. Det er viktig å understreke at det er forskjell på ridning “lang og dyp” og generell ridning på lange tøyler.
Lang og dyp rideform er karakterisert ved at hesten senker hode og nakke frem i en lang og dyp form slik at hele overlinjen forlenges. Men ikke lenger enn at hesten skal holdes i balanse og være selvbærende. Metoden går ut på å tøye, løsgjøre og bygge opp grunnmuskulatur, samt opprettholde maksimal bevegelighet. Det er viktig at man benytter ulike hodehøyder, men målet er at hesten skal bli sterk nok til å bære seg selv ved en hodehøyde under framknær.

Hestene ble undersøkt under en standard rideøkt før og etter prosjektet startet. Det ble funnet positive resultater gjeldende både når det gjaldt mental status, slik som uttrykk i ansiktet, generelt utseende i kropp, villighet i arbeidet og samarbeide med rytter, samt bedret kvalitet i gange. De var også mindre sensitive for trykk over rygg.

Generelt ble det konkludert med at «lang og lav» ridning er en god metode for å bedre hestens mentale og fysiske status, og for å bedre partnerskapet mellom hest og rytter. Forfatterne av studiet mener at for en hest i rehabilitering anbefales denne ridningen i 30 minutter tre ganger i uka. For en frisk hest som bare skal holdes ved like anbefales denne metoden å brukes i 30 minutter en gang i uka samt kortere til oppvarming og uttøyning etter tradisjonell trening.

Les gjerne mer i disse artiklene:

http://sportshest.no/nyheter/351/2016-12-18/nytt-studie-lang-og-typ-rideform-har-flere-positive-effekter-pa-hesten

https://sportshest.wordpress.com/2017/11/12/longitudinal-stretching-of-the-top-line-during-riding-lsr-a-way-to-improve-welfare-of-the-horse-and-the-horse-rider-partnership-part-2-results-after-one-month-of-lsr-discussion-and-future-perspe/